Je begint aan iets. Dan is je intentie om het ook af te maken. Je wilt de eindstreep bereiken. Je wilt doorzetten tot je het beoogde resultaat hebt bereikt.En wat blijkt? Heel veel mensen haken ergens in het proces af. Ze maken het soms wel af, maar het is niet het resultaat dat je bij het begin voor ogen had. Veel mensen bereiken de eindstreep nooit.

Hoe komt dat?

Doorzetten is heel lastig. Het klinkt mooi. ‘Gewoon doorzetten joh, dan kom je er wel’. Makkelijk gezegd. Er zitten in de mens een aantal blokkades die ons tegenwerken. Dat is een intern proces. Ergens in jezelf gaat het knagen. Je hoort een stemmetje dat zegt: ‘Het is wel erg veel werk’, ‘het duurt wel erg lang’, ‘ik vind het helemaal niet zo leuk als ik dacht,’ of  ‘ik heb het wel gezien hoor’. Die stemmetjes worden overtuigingen en overtuigingen krijgen altijd gelijk.

Het lichaam van de mens is laks. Het is de ‘mind’ die het zetje moet geven. Sporters moeten heel veel trainen om de top te bereiken. Dat is een reden dat er maar weinig toppers zijn. Ergens houden we het voor gezien.

Overtuigingen komen vanuit wat we meemaken, van wat anderen ons vertellen, wat we onderweg leren, vanuit onze voorouders en vanuit vorige levens. En overtuigingen krijgen altijd gelijk. Als jij zeker weet dat je dit project tot een goed einde gaat brengen gaat dat ook gebeuren. Maar het zeggen en het ook doen is een groot verschil. Er kan de overtuiging onder liggen: ‘je kan het niet.’ Je moet het voelen. Diep in jezelf zit de overtuiging dat je het gaat doen. Als dat je overtuiging is komt die ook uit. Dan zet je door en haal je de eindstreep.

Ga dus niet steeds moedwillig doorzetten, want dat kost energie. Kijk welke overtuigingen er bij jou zijn en hoe je de negatieve en beperkende overtuiging omzet in helpende overtuigingen. Liefst blijvend, natuurlijk. Dat is we doen bij het Enneagramcolleg en we helpen je daar graag bij.

Willem Jan van de Wetering heeft een schat aan diepgravende kennis over het enneagram nagelaten. In deze artikelen vind je een geactualiseerde greep uit zijn belangrijkste inzichten en zijn verhalen uit het leven gegrepen.Willem Jan was een autoriteit op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, auteur van bijna 60 boeken, voornamelijk op het gebied van psychologische zelfontwikkeling, karakterologie en spiritualiteit.